Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Απεργία για τις απολύσεις στην εταιρεία «Ζαριφόπουλος» (Ριζοσπαστης)

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8437808


Απεργία για τις απολύσεις στην εταιρεία «Ζαριφόπουλος»
Από την περασμένη Δευτέρα 11-5-15 απεργούν εργαζόμενοι στην εταιρεία Ζαριφόπουλος (υπηρεσίες ασφαλείας και ελέγχου) στα κεντρικά γραφεία, στη Νέα Ιωνία, με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων. Οι απεργοί βρίσκονται σταθερά έξω από τα γραφεία της εταιρείας, για να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους. Διεκδικούν την επαναπρόσληψη τεσσάρων συναδέλφων τους που απολύθηκαν την περασμένη Τετάρτη. Ενας από αυτούς είχε γίνει μέλος του σωματείου μία μέρα πριν απολυθεί.

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε χτες με τους απεργούς έξω από γραφεία της εταιρείας. Μας ανέφεραν πως από το 2010 και μετά η εργοδοσία προχωρά σε μειώσεις μισθών που φτάνουν από 10% έως και 35%. Στο διάστημα αυτό έγινε και μείωση προσωπικού. Η εργοδοσία αξιοποίησε τα αντεργατικά «όπλα» που νομοθετήθηκαν αυτά τα χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση συνδικαλιστή ότι, «μόλις σταμάτησε να ισχύει η κλαδική σύμβαση, είχε έτοιμες την επόμενη μέρα τις ατομικές συμβάσεις για να τις υπογράψουμε».

Το Σωματείο δημιουργήθηκε τον Φλεβάρη του 2014. Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, η εργοδοσία προσπάθησε αμέσως να μάθει ποιος είναι μέλος και ποιος όχι. Ταυτόχρονα, από τη σύσταση του Σωματείου και μετά, άρχισε να αναθέτει μέρος των εργασιών σε εργολάβους, συρρικνώνοντας το αντικείμενο εργασίας για τους δικούς της εργαζόμενους, ενώ αξιοποίησε και τα γνωστά προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας του ΟΑΕΔ.

Πριν δύο βδομάδες, ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους ότι θα γίνουν έντεκα απολύσεις και, ενώ βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με το σωματείο, απέλυσε τέσσερις εργαζόμενους. Ακόμα, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, πρότεινε στους τεχνικούς να τους απολύσει και να τους αναθέσει έργο ως «συνεργάτες», για να γλιτώσει μισθούς και ασφάλιση. Στο πλάι των απεργών βρίσκεται η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η εταιρεία δραστηριοποιείται σε Αθήνα, Βουλγαρία, Κύπρο και Αλβανία. Στην αγγλική έκδοση, ως μέλη του «Ομίλου Ζαριφόπουλου» παρουσιάζονται οι εταιρείες: ACON ΕΠΕ (πυροσβεστικά μέσα), Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός ΑΕ (υπηρεσίες επιτήρησης και παρακολούθησης συστημάτων συναγερμών κ.ά.), Brink Hellas ΑΕ (γνωστή ως Ερμής Security Group) και δύο «Ζαριφόπουλος ΕΠΕ» σε Βουλγαρία και Αλβανία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου