Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

Η εταιρεία ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ , που διαμηνύει και διαφημίζει τον οικογενειακό της χαρακτήρα , τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2010 και μετά στοχεύει καθαρά και μόνο στην αύξηση και επέκταση της δύναμης της και κυρίως των κερδών της μειώνοντας και απολύοντας συναδέλφους .
Γιατί έχει ξεχάσει ότι πέρα από τα ποιοτικά υλικά και την οποιαδήποτε τεχνική υποδομή, η συγκεκριμένη εταιρεία υποστηρίχτηκε και από το ανθρώπινο δυναμικό, που την περιέλαβε με εκτίμηση και σεβασμό μια και ήταν η μόνιμη απασχόλησή του, αλλά και κυρίως γιατί η καλή σχέση του ήταν αμφίδρομη.
Ξεχνώντας πολύ εύκολα την εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού και προς χάρη του γρήγορου και εύκολου πλουτισμού, περιορίζει το προσωπικό της σε όλους τους τομείς (τεχνικούς, οικονομικούς, μηχανικούς) , ενώ οι εργαζόμενοι εξαιτίας των ατομικών συμβάσεων πιέζονταν και πιέζονται , τα τελευταία χρόνια , ασφυκτικά οδηγούμενοι σε απομάκρυνση με πολλαπλούς τρόπους.
Συγκεκριμένα και όσο αφορά το τεχνικό προσωπικό , στην καλύτερη περίπτωση το ανακυκλώνει αλλάζοντας τους γνωστικό αντικείμενο. Έτσι συνάδελφοι σε ώριμη ηλικία, που δούλευαν στα γραφεία της εταιρείας, υποστηρίζοντας τεχνικά, εκπαιδεύοντας άλλους , σχολιάζοντας/ελέγχοντας τα υλικά, αλλά και επιλύοντας πάσης φύσεως προβλήματα με πελάτες, αναλαμβάνουν πλέον επισκευές και συντηρήσεις εκτός εταιρείας, ενώ άλλους τους παροτρύνει να ασχοληθούν εργολαβικά, αφού απομακρυνθούν από την εταιρεία.
Πολύ εύκολα διαφαίνεται πλέον ο χαρακτήρας της εταιρείας , ακολουθώντας το παράδειγμα του δημοσίου άλλα και άλλων πιθανόν εταιρειών , συρρικνώνει το προσωπικό και με απώτερο σκοπό τη μείωση του λειτουργικού κόστους μέσα από τις μειώσεις μισθών και απολύσεις ατόμων, χωρίς να εξετάζει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών σε τρίτους.
Είναι εύκολο να κλείνεις τα αυτιά σε διαμαρτυρίες πελατών μια και αρκετές φορές ο τεχνικός είναι κυρίως ο αποδέκτης και το εξιλαστήριο θύμα των διαμαρτυρομένων πελατών . Οι εργολάβοι, που μέσω της εταιρείας δουλεύουν μπορεί να συμφέρουν οικονομικά την εν λόγω εταιρεία , αλλά πόσο είναι σε θέση να επιλύσουν μόνιμα προβλήματα, που έλυναν οι τεχνικοί της εταιρείας, επί σειρά ετών ;
Τα τελευταία χρόνια μαζεύτηκαν οι φωνές πολλών συναδέλφων , που έβλεπαν τη παρεχόμενη ποιότητα εργασίας να χάνεται μαζί με τον οικογενειακό χαρακτήρα της εταιρείας και με δεδομένο το κίνδυνο της απόλυσης, δημιουργήθηκε το πρώτο και μοναδικό σωματείο της εταιρείας με σκοπό να βελτιώσουμε την παρεχόμενη ποιότητα εργασίας αλλά και να προστατευτούμε, γιατί και εμείς εξίσου σημαντικά ενδιαφερόμαστε για την βιωσιμότητα της εταιρείας, που η ίδια κατά βάθος δεν θέλει να δει τι συμβαίνει γύρω της.
Η εταιρεία που στην αρχή έδειξε να ξαφνιάζεται , τώρα προσπαθεί να πείσει για την ανεπάρκεια του σωματείου στηριζόμενη στο γεγονός του μικρού χρόνου ύπαρξης καθώς και της αριθμητικής του δύναμης, που συνεχώς μεγαλώνει.
Στην τελευταία της ανακοίνωση προσπαθεί να μας αγνοήσει και να μας απαξιώσει , για την δικαιολογημένη μας απεργία σε απόλυση τεσσάρων συναδέλφων, που όπως αναφέρει η πρόθεσή της θα ήταν για απόλυση έντεκα συναδέλφων , που προς το παρών απεφεύχθη. . Επιπρόσθετα η εταιρεία αγνόησε την προηγούμενη απεργία που κάναμε σε απόλυση συναδέλφου και τις όποιες συζητήσεις έγιναν σχετικά με την λειτουργικότητα της εταιρείας και την αξιοποίηση του προσωπικού της .
Αλλά μήπως αυτό που την ενδιαφέρει είναι οι αδικαιολόγητες μειώσεις που έχουν γίνει σε όλους τους εργαζόμενους τα τελευταία χρόνια και κυμαίνονται στο εύρος του 15-35% του μισθού για την επαύξηση των κερδών και όχι για την βιωσιμότητά της , αφού είναι μια υγιή εταιρεία με κέρδη και πολλά υποσχόμενη λόγω των ανειλημμένων μακροχρόνιων συμβολαίων συντήρησης με τους πελάτες της (τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, θέατρα πινακοθήκες μουσεία,super market κ.λ.π.).
ΔΚ&ΣΚ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου