Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΠΩΣ Η ΡΗΞΗ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΙ

http://klydonas.blogspot.gr/2015/05/blog-post_380.html

ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΠΩΣ Η ΡΗΞΗ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΙ

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

 Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Την ίδια στιγμή που οι γνωστοί απεχθείς κόρακες απειλούν από τα κλαριά των ψηφιακών συχνοτήτων τον λαό με τις ολέθριες συνέπειες μιας ρήξης, κάποιοι στο επίπεδο της πραγματικής εργασίας νιώθουν τη ρήξη με την επιβίωση να έχει ήδη προσβάλλει το αίμα τους.. 

Πρόκειται για τους εργαζόμενους της εταιρίας Ζαρειφόπουλος (υπηρεσίες ασφάλειας και ελέγχου) οι οποίοι συνειδητοποιώντας πως το δικαίωμά τους στην εργασία πρέπει να προστατευθεί από τη σύσταση ενός σωματείου αποφάσισαν ν’ αυτοργανωθούν. 


Έγκλημα καθοσιώσεως για την εργοδοσία η οποία ξεκίνησε το γαϊτανάκι των απειλών που ταχύτατα μετουσιώθηκαν σε πράξεις. 

Ο αδίστακτος εργοδότης απέλυσε -δίχως καν να τραβήξει ούτε τη κουρτίνα ακόμη και αυτού του νεοφιλελεύθερου νομικού πλαισίου- τέσσερις εργαζομένους που όλως τυχαίως επιδίωκαν ν’ αποκτήσουν επαφή με το νεοσυσταθέν σωματείο, τοποθετώντας κατά τον τρόπο αυτό τους υπολοίπους ενώπιον του εξής εκτελεστικού αποσπάσματος. 

Σωματείο ή δουλιά!! 

Παρ’ όλ’ αυτά στο σωματείο εντάχθηκαν τριανταπέντε εργαζόμενοι από τους οποίους ο τελευταίος πρόλαβε και γράφτηκε στις 28 του Απρίλη για ν’ απολυθεί παραδειγματικά και αυτός: 

«Αξίζει να αναφερθεί ότι την τελευταία  4ετια οι εργαζόμενοι της εταιρείας είχαν αποδεχτεί μειώσεις της τάξης του 15% έως 35%  υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα  απολύονταν κανείς παρ’ ότι η  συγκεκριμένη εταιρεία ακόμα και σε αυτήν την περίοδο κρίσης εξακολουθούσε και  εξακολουθεί να είναι κερδοφόρα αντλώντας κεφάλαια και από το ΕΣΠΑ για τον λόγο αυτό» σημειώνουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους. 

Δίχως τον παραμικρό δισταγμό οι εργαζόμενοι ανταπάντησαν στους εργοδοτικούς εκβιασμούς με απεργία διαρκείας, απόφαση την οποία ανανέωσαν στις 14 του Μάη, με την εταιρία βεβαίως ν’ αρνείται πεισματικά την αναγνώρισή τους δηλώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι: 

«Μια ομάδα εργαζομένων που δεν εκπροσωπεί, ούτε όλα τα Στελέχη και Εργαζόμενους της Εταιρείας μας αλλά ούτε και την πλειοψηφία των τεχνικών μας» και το κατηγορεί πως “απαξιώνει την κοινή μας προσπάθεια και δυναμιτίζει την αξιοπιστία της Εταιρείας μας». 

Επειδή πλέον δεν υφίσταται ούτε ένας έλλην που να μην αντιλαμβάνεται τι ακριβώς σημαίνει εργασιακά η αξιοπιστία μιας εταιρίας παραδίδω τα πινέλα ιχνογράφησης της μαύρης εικόνας στους ίδιους τους απεργούς της Ζαριφόπουλος ΑΕ, προκειμένου να κάνω σε όλους γνωστό πως η ρήξη την οποία κραδαίνουν απειλητικά σα Δαμόκλειο σπάθη επί της κεφαλής μας οι Ευρωπαίοι γύπες, έχει στην κοινωνία προ πολλού συντελεστεί. Στην ανακοίνωσή τους γράφουν:

Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Ζαριφόπουλος Α.Ε.”

«Οι απολύσεις που έγιναν από την εταιρεία Ζαριφόπουλος  Α.Ε. είναι παράνομες και άκυρες διότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες όπως προβλέπουν  τα άρθρα 3,4 και 5 παρ.1 του Ν.1387/83 (όπως  τροποποιήθηκε  με  τον  Ν. 2874/2000  και  τον  Ν. 3963/2010).
Παρατίθενται τα άρθρα 3, 4 και 5 παρ.1 του Ν.1387/83

Ο εργοδότης πριν πραγματοποιήσει ομαδικές απολύσεις πρέπει να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, προκειμένου να ερευνηθεί η δυνατότητα αποφυγής των απολύσεων ή η μείωσή τους. Ειδικότερα υποχρεώνεται:

Να γνωστοποιήσει εγγράφως στους εκπροσώπους των εργαζομένων τους λόγους, για τους οποίους σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ομαδικές απολύσεις, τον αριθμό εκείνων που θέλει να απολύσει κατά φύλο, ηλικία, ειδικότητα και τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί.  Να παρέχει κάθε πληροφορία που μπορεί να διευκολύνει την διατύπωση εποικοδομητικών προτάσεων. Να υποβάλει αντίγραφα όλων των εγγράφων στην Επιθεώρηση Εργασίας  

ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ

Εκπρόσωποι των εργαζομένων για την εφαρμογή του νόμου, είναι οι εκπρόσωποι του σωματείου που έχει μέλη τουλάχιστον το 70% των εργαζομένων και την πλειοψηφία των απολυόμενων. Εάν υπάρχουν περισσότερα από ένα σωματεία γίνεται αναλογική εκπροσώπηση. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σωματείο που να καλύπτει τις προϋποθέσεις αυτές (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΕΡΠΤΩΣΗ ΔΙΟΤΙ  ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ  ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΤΟΥ 70%  ) εκλέγονται τριμελείς ή πενταμελείς επιτροπές με μυστική ψηφοφορία κατόπιν Γενικής Συνέλευσης.

Η διαδικασία για την πραγματοποίηση των ομαδικών απολύσεων περιλαμβάνει 2 φάσεις:
1. Στην πρώτη φάση γίνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ εργοδότη και εκπροσώπων των εργαζομένων.  ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ

Η προθεσμία των διαβουλεύσεων είναι 20 ημέρες και αρχίζει από την πρόσκληση του εργοδότη. Για τις διαβουλεύσεις συντάσσεται πρακτικό και υποβάλλεται στο Νομάρχη ή τον Υπουργό Εργασίας. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

 Η Εταιρεία παρότι δεν όφειλε, είχε ενημερώσει το Σωματείο  
 Ουδεμία δέσμευση απαιτείται έναντι του Σωματείου (δεν αναφέρει φυσικά σκόπιμα ότι μπορεί να μην έχει δέσμευση στο σωματείο, άλλα έχει στους εκπρόσωπους των εργαζομένων)

2. Εάν υπάρξει συμφωνία των μερών οι ομαδικές απολύσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με το περιεχόμενο της συμφωνίας μέσα σε 10 ημέρες. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, ο Υπουργός Εργασίας ή ο Νομάρχης μέσα σε 10 ημέρες από την υποβολή του πρακτικού εκδίδει απόφαση με την οποία μπορεί να παρατείνει τις διαβουλεύσεις για 20 ακόμη ημέρες με αίτηση των ενδιαφερομένων, ή να μην εγκρίνει τις απολύσεις. Εάν δεν εκδοθεί τέτοια απόφαση μέσα στις παραπάνω προθεσμίες ο εργοδότης μπορεί να πραγματοποιήσει τις απολύσεις στην έκταση που δέχτηκε κατά τις διαπραγματεύσεις ΦΥΣΙΚΑ Η ΦΑΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ
 
 Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν αυτές οι προϋποθέσεις οι απολύσεις είναι άκυρες. Στην περίπτωση αυτή οι εργαζόμενοι δικαιούνται να ζητήσουν από το Δικαστήριο την ακύρωση της απόλυσης τους και τους μισθούς υπερημερίας.»

Αυτού του τύπου οι γόρδιοι δεσμοί με δύο τρόπους λύνονται. Ή πολιτικά ή επαναστατικά.. Τρίτον τι αποκλείεται... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου