Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ: Απεργία ενάντια στις απολύσεις

http://ergatiki.gr/article.php?issue=1174&id=11793

απο την Εργατική Αλληλεγγύη

ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ: Απεργία ενάντια στις απολύσεις


Οι απεργοί της Ζαριφόπουλος στην πύλη της εταιρίας
Σε απεργία από τη Δευτέρα 11/5, βρίσκονται οι εργαζόμενοι της εταιρίας Τ. Ζαριφόπουλος Α.Ε, στην Νέα Ιωνία. 
Κύριο αίτημα των απεργών είναι η ανάκληση των 4 απολύσεων, στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία (αρχικός της στόχος, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ήταν 11-12 απολύσεις). Πλάι στο αίτημα για επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους προσθέτουν τη διεκδίκηση για σταμάτημα της τακτικής της εταιρίας, είτε να αντικαθιστά το προσωπικό με νέους “φθηνότερους” εργαζόμενους μέσω ΕΣΠΑ, είτε να τους επαναπροσλαμβάνει με μικρότερο μισθό, είτε να τους απολύει ζητώντας τους “να γίνουν εργολάβοι”.
Δεν είναι το πρώτο κύμα αντεργατικών επιθέσεων από τη μεριά της εταιρίας.
Η εργοδοσία προχώρησε από το 2010 σε ατομικές συμβάσεις εργασίας με μειώσεις μισθών 15-35% για κάθε εργαζόμενο, πάρα τα κέρδη της, στο όνομα της “διατήρησης” των θέσεων εργασίας, ενώ προχώρησε και σε απολύσεις όσων δεν δέχτηκαν τις μειώσεις μισθών.
Σωματείο εργαζομένων δεν υπήρχε μέχρι πριν από ένα χρόνο και ιδρύθηκε όπως λένε “για να βάλει τέλος σ’ αυτήν την εργοδοτική αυθαιρεσία”. Είναι η πρώτη φορά που δίνεται ένας αγώνας με τέτοια έκταση στη συγκεκριμένη εταιρία, παρά την τεράστια τρομοκρατία που ασκείται εις βάρος του Σωματείου. 
Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρία στη χώρα στον κλάδο των συστημάτων ασφαλείας, με 9 καταστήματα στην Ελλάδα και καταστήματα σε Βουλγαρία, Αλβανία και Κύπρο, παρέχοντας υπηρεσίες κι εξοπλισμό στο σύνολο σχεδόν των τραπεζών, σε μεγάλες εταιρίες και καταστήματα κλπ. 
Mεγάλη συμπαράσταση
Οι απεργοί, στην πλειοψηφία τους τεχνικοί αλλά και διοικητικοί, συγκεντρώνονται καθημερινά στην πύλη της εταιρίας, όπου γίνονται δέκτες μεγάλης συμπαράστασης από σωματεία και φορείς της περιοχής κι όχι μόνο. Στο τέλος της κάθε ημέρας ψηφίζουν με κάλπη για τη συνέχιση της απεργίας και την επόμενη.  
Τη Δευτέρα 18/5, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του σωματείου με εκπροσώπους της εργοδοσίας. Όπως μας κατήγγειλαν εργαζόμενοι, η πλευρά Ζαριφόπουλου ήταν κάθετη και επιθετική στο ζήτημα των απολύσεων, χωρίς να συζητάει την επαναπρόσληψη κανενός. “Αυτοί περιμένουν να σπάσουμε αλλά δεν πρόκειται”, μας λέει η Μαρκέλλα, μια από τους 4 απολυμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου