Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στα συστήματα ασφαλείας «Ζαριφόπουλος ΑΕ»

http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/67773/synehizetai-i-apergia-ton-ergazomenon-sta-systimata-asfaleias

Συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στα συστήματα ασφαλείας «Ζαριφόπουλος ΑΕ»

 
Τη δεύτερη εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων διανύουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Ζαριφόπουλος», αντιδρώντας στις απολύσεις και διεκδικώντας την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση με την εργοδοσία, απορρίφθηκαν τα αιτήματά τους κι έτσι το Σωματείο συνεχίζει με 24ωρες απεργίες.

Οι κινητοποιήσεις στην εταιρία συστημάτων ασφαλείας, ξεκίνησαν τη Δευτέρα 11 Μάη, όταν ανακοινώθηκε η απόλυση τεσσάρων εργαζομένων. Οι απεργοί καθημερινά συγκεντρώνονται έξω από το κτίριο της εταιρείας και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να επαναπροσληφθούν οι συνάδελφοί τους και να μπει τέρμα στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας για νέες περικοπές.
Από το 2010 η εργοδοσία έχει κάνει μειώσεις μισθών που φτάνουν από 10% έως και 35%. Παράλληλα έγινε και μείωση προσωπικού, αξιοποιώντας τα αντεργατικά «όπλα» που νομοθετήθηκαν αυτά τα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες πως η εργοδοσία έχει εντατικοποιήσει σε μεγάλο βαθμό την εργασία: οι υπερωρίες δεν πληρώνονται και αντικαθίστανται με ρεπό, ενώ τα ωράρια φτάνουν τις 10 και 12 ώρες.

Πριν δύο βδομάδες, ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους ότι θα γίνουν έντεκα απολύσεις και, ενώ βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με το σωματείο, απέλυσε τέσσερις εργαζόμενους. Ανάμεσα στις υπόλοιπες, μια απόλυση ανακοινώθηκε σε εργαζόμενη λίγες μέρες μετά την παύση της προστασίας της λόγω μητρότητας, καθώς πρόσφατα γέννησε. Στη θέση της είχε προσληφθεί άλλη εργαζόμενη μέσω voucher, για να μειωθεί το κόστος για την εταιρεία. Ακόμα, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, πρότεινε στους τεχνικούς να τους απολύσει και να τους αναθέσει έργο ως «συνεργάτες», για να γλιτώσει μισθούς και ασφάλιση. Τακτική της εργοδοσίας είναι να αναθέτει μέρος των εργασιών σε εργολάβους καταργώντας θέσεις μόνιμου προσωπικού. «Στόχευση της είναι η γενίκευση αυτών των σχέσεων εργασίας», καταγγέλλει ο πρόεδρος του σωματείου.

Στο πλάι των απεργών από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν σωματεία εργαζομένων και άλλοι φορείς. Ανάμεσά τους, ψηφίσματα συμπαράστασης έχουν ανακοινώσει το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νέας Ιωνίας και Ν. Ηρακλείου, το Παράρτημα Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Ηρακλείου του Συνδικάτου Οικοδόμων, η Ένωση ΕΒΕ Ν. Ηρακλείου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» και ο Σύλλογος Γυναικών Νέας Ιωνίας (μέλος της ΟΓΕ). Επίσης, τη συμπαράστασή της εκφράζει και η Ένωση Ηλεκτροτεχνιτών Ν. Αττικής και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου