Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Ανακοινώσεις για την απεργία στην "Ζαριφόπουλος" στη Νέα Ιωνία

http://www.zonews.gr/index.php?showbody=1&articleid=16021

Ανακοινώσεις για την απεργία στην "Ζαριφόπουλος" στη Νέα Ιωνία

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015 14:30:00


Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων: 
Η εταιρεία ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ , που διαμηνύει και διαφημίζει τον οικογενειακό της χαρακτήρα , τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2010 και μετά στοχεύει καθαρά και μόνο στην αύξηση και επέκταση της δύναμης της και κυρίως των κερδών της μειώνοντας και απολύοντας συναδέλφους .
Γιατί έχει ξεχάσει ότι πέρα από τα ποιοτικά υλικά και την οποιαδήποτε τεχνική υποδομή, η συγκεκριμένη εταιρεία υποστηρίχτηκε και από το ανθρώπινο δυναμικό, που την περιέλαβε με εκτίμηση και σεβασμό μια και ήταν η μόνιμη απασχόλησή του, αλλά και κυρίως γιατί η καλή σχέση του ήταν αμφίδρομη.
Ξεχνώντας πολύ εύκολα την εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού και προς χάρη του γρήγορου και εύκολου πλουτισμού, περιορίζει το προσωπικό της σε όλους τους τομείς (τεχνικούς, οικονομικούς, μηχανικούς) , ενώ οι εργαζόμενοι εξαιτίας των ατομικών συμβάσεων πιέζονταν και πιέζονται , τα τελευταία χρόνια , ασφυκτικά οδηγούμενοι σε απομάκρυνση με πολλαπλούς τρόπους.
Συγκεκριμένα και όσο αφορά το τεχνικό προσωπικό , στην καλύτερη περίπτωση το ανακυκλώνει αλλάζοντας τους γνωστικό αντικείμενο. Έτσι συνάδελφοι σε ώριμη ηλικία, που δούλευαν στα γραφεία της εταιρείας, υποστηρίζοντας τεχνικά, εκπαιδεύοντας άλλους , σχολιάζοντας/ελέγχοντας τα υλικά, αλλά και επιλύοντας πάσης φύσεως προβλήματα με πελάτες, αναλαμβάνουν πλέον επισκευές και συντηρήσεις εκτός εταιρείας, ενώ άλλους τους παροτρύνει να ασχοληθούν εργολαβικά, αφού απομακρυνθούν από την εταιρεία.
Πολύ εύκολα διαφαίνεται πλέον ο χαρακτήρας της εταιρείας , ακολουθώντας το παράδειγμα του δημοσίου άλλα και άλλων πιθανόν εταιρειών , συρρικνώνει το προσωπικό και με απώτερο σκοπό τη μείωση του λειτουργικού κόστους μέσα από τις μειώσεις μισθών και απολύσεις ατόμων, χωρίς να εξετάζει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών σε τρίτους.
Είναι εύκολο να κλείνεις τα αυτιά σε διαμαρτυρίες πελατών μια και αρκετές φορές ο τεχνικός είναι κυρίως ο αποδέκτης και το εξιλαστήριο θύμα των διαμαρτυρομένων πελατών . Οι εργολάβοι, που μέσω της εταιρείας δουλεύουν μπορεί να συμφέρουν οικονομικά την εν λόγω εταιρεία , αλλά πόσο είναι σε θέση να επιλύσουν μόνιμα προβλήματα, που έλυναν οι τεχνικοί της εταιρείας, επί σειρά ετών ;
Τα τελευταία χρόνια μαζεύτηκαν οι φωνές πολλών συναδέλφων , που έβλεπαν τη παρεχόμενη ποιότητα εργασίας να χάνεται μαζί με τον οικογενειακό χαρακτήρα της εταιρείας και με δεδομένο το κίνδυνο της απόλυσης, δημιουργήθηκε το πρώτο και μοναδικό σωματείο της εταιρείας με σκοπό να βελτιώσουμε την παρεχόμενη ποιότητα εργασίας αλλά και να προστατευτούμε, γιατί και εμείς εξίσου σημαντικά ενδιαφερόμαστε για την βιωσιμότητα της εταιρείας, που η ίδια κατά βάθος δεν θέλει να δει τι συμβαίνει γύρω της.
Η εταιρεία που στην αρχή έδειξε να ξαφνιάζεται , τώρα προσπαθεί να πείσει για την ανεπάρκεια του σωματείου στηριζόμενη στο γεγονός του μικρού χρόνου ύπαρξης καθώς και της αριθμητικής του δύναμης, που συνεχώς μεγαλώνει.
Στην τελευταία της ανακοίνωση προσπαθεί να μας αγνοήσει και να μας απαξιώσει , για την δικαιολογημένη μας απεργία σε απόλυση τεσσάρων συναδέλφων, που όπως αναφέρει η πρόθεσή της θα ήταν για απόλυση έντεκα συναδέλφων , που προς το παρών απεφεύχθη. . Επιπρόσθετα η εταιρεία αγνόησε την προηγούμενη απεργία που κάναμε σε απόλυση συναδέλφου και τις όποιες συζητήσεις έγιναν σχετικά με την λειτουργικότητα της εταιρείας και την αξιοποίηση του προσωπικού της .
Αλλά μήπως αυτό που την ενδιαφέρει είναι οι αδικαιολόγητες μειώσεις που έχουν γίνει σε όλους τους εργαζόμενους τα τελευταία χρόνια και κυμαίνονται στο εύρος του 15-35% του μισθού για την επαύξηση των κερδών και όχι για την βιωσιμότητά της , αφού είναι μια υγιή εταιρεία με κέρδη και πολλά υποσχόμενη λόγω των ανειλημμένων μακροχρόνιων συμβολαίων συντήρησης με τους πελάτες της (τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, θέατρα πινακοθήκες μουσεία,super market κ.λ.π.).
.
Εργατική Λέσχη Ν.Ιωνίας 'Υδραγωγείο": Όπως πληροφορηθήκαμε την Δευτέρα, οι εργαζόμενοι της εταιρίας “Τάκης Γ. Ζαριφόπουλος Α.Ε.” που εδρεύει στην Αλσούπολη προχώρησαν στην κήρυξη απεργίας αντιδρώντας έτσι στις αδικαιολόγητες απολύσεις και στην πίεση που ασκεί η εργοδοσία ώστε οι εργαζόμενοι να μη συμμετέχουν στο σωματείο που δημιουργήθηκε πριν περίπου ένα χρόνο.
Όπως ήταν φυσικό λοιπόν, βρεθήκαμε το πρωί στην είσοδο της εταιρίας όπου μαζεύονται οι απεργοί εργαζόμενοι και μιλήσαμε τόσο με τον πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου όσο και με άλλους εργαζόμενους για τα προβλήματα στον χώρο δουλειάς τους και τους λόγους που τους έκαναν να προχωρήσουν σε απεργία. Μας ενημέρωσαν για τις απλήρωτες υπερωρίες και το καθεστώς των ρεπό που επέβαλε η εταιρία αλλά και για την τρομοκρατία εναντίον τους που εντάθηκε ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο που δημιουργήθηκε το επιχ. σωματείο, σε μία προσπάθεια της εταιρίας να εκφοβίσει τους εργαζόμενους που θέλανε να γραφτούνε σε αυτό.
Και σαν να μην έφταναν αυτά η εταιρία έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων (ήδη απέλυσε 4 και αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ξεκίνησε η απεργία) όχι γιατί έχει μειωθεί ο κύκλος εργασιών της εταιρίας αλλά για να τους αντικαταστήσει είτε με εργολάβους, είτε με τσάμπα για την εταιρία εργαζόμενους μέσω ΕΣΠΑ. Τα γνωστά σε όλους μας voucher που μόνο στόχο έχουν την ανακύκλωση της ανεργίας και την προσφορά δωρεάν εργατικού δυναμικού για τους εργοδότες.
Από την μεριά μας δηλώνουμε ότι θα σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους, έναν αγώνα δίκαιο, με μόνο στόχο να υπερασπιστούν τις ζωές τους και το δικαίωμά τους στην εργασία.
.
Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ν.Ιωνίας: Το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Νέας Ιωνίας εκφράζει με κάθε μέσο την συμπαράσταση του, στους εργαζόμενους της εταιρείας «Τάκης Γ. Ζαριφόπουλος ΑΕ», οι οποίοι από την Δευτέρα 11/05 είναι σε απεργία, για την επαναπρόσληψη των τεσσάρων απολυμένων συναδέλφων τους και να μπει τέλος στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας.
Η εταιρεία προχώρησε από το 2010 σε ατομικές συμβάσεις εργασίας με μειώσεις μισθών (15-35% για κάθε εργαζόμενο πάρα τα κέρδη τους ) στο όνομα της «διατήρησης» των θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα προχώρησε και σε απολύσεις εργαζόμενων, (σε όσους εργαζόμενους δεν δέχτηκαν τις μειώσεις μισθών αλλά και σε άλλους).
Ταυτόχρονα η τρομοκρατία εντάθηκε, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο που δημιουργήθηκε επιχειρησιακό σωματείο, με στόχο να εκφοβίσει τους εργαζόμενους που θέλανε να γραφτούνε σε αυτό.
Πρόσφατα αποφάσισε να προχωρήσει σε νέες απολύσεις εργαζόμενων, προκειμένου «επωφεληθεί» από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, (voucher) που μόνο στόχο έχουν την ανακύκλωση της ανεργίας και την προσφορά τζάμπα εργατικού δυναμικού για τους εργοδότες. Παράλληλα θέλει να μεταφέρει μέρος των εργασιών της σε υπεργολάβους, προτρέποντας παράλληλα εργαζόμενους να δουλέψουν με δελτίο. Ήδη τις τελευταίες μέρες απέλυσε τέσσερεις εργαζόμενους, ενώ ο αρχικός της στόχος της ήταν να προχωρήσει σε 11-12 απολύσεις.
Αυτά που γίνονται στην «Ζαριφόπουλος Α.Ε.» δεν αποτελούν εξαίρεση. Οι εργοδότες πατώντας πάνω στους αντεργατικούς μνημονιακούς νόμους ζητούν «τσάμπα κρέας» για να διατηρήσουν τα κέρδη τους. Την εφαρμογή προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εργασία με voucher, 5νταμηνα κ.α., θέλουν φτηνούς και αναλώσιμους εργαζόμενους χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα
Καταγγέλλουμε την εργοδοσία της εταιρείας «Τάκης Γ. Ζαριφόπουλος ΑΕ» Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στον αγώνα των εργαζόμενων και θα βρεθούμε με όλες μας τις δυνάμεις διπλά τους.
• Καμιά απόλυση. Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων.
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Να καταργηθούν όλες οι μορφές ευέλικτης και ελαστικής εργασίας απασχόλησης τώρα!
• Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης, των ενοικιαζόμενων, της αμοιβής με μπλοκάκι.
• Η εργασία είναι δικαίωμα. Η δουλειά δεν είναι δουλεία
• Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας τώρα με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση των συνδικαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας.
.
Τοπικός Σύλλογος καθηγητών "Γ.Σεφέρης": Το ΔΣ του συλλόγου “Γ. Σεφέρης” εκφράζει την συμπαράσταση του, στους εργαζομένους της εταιρείας «Τάκης Γ. Ζαριφόπουλος ΑΕ», οι οποίοι από την Δευτέρα 11/05 προχώρησαν σε απεργία, ζητώντας να επαναπροσληφθούν οι τέσσερις απολυμένοι συνάδελφοι τους και να μπει τέλος στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας.
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία Ζαριφόπουλος ΑΕ, (παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας και ελέγχου), εξακολουθεί να είναι κερδοφόρα ακόμη και στην περίοδο της κρίσης κι επεκτείνει συνεχώς τις δραστηριότητές της. Θα ήμασταν το λιγότερο αφελείς αν δε βλέπαμε πως η κερδοφορία της εταιρείας είναι χτισμένη με τον ιδρώτα και τις θυσίες των εργαζομένων.
Η εργοδοσία προχώρησε από το 2010 σε ατομικές συμβάσεις εργασίας με μειώσεις μισθών (15-35% για κάθε εργαζόμενο), στο όνομα της «διατήρησης» των θέσεων εργασίας, ενώ όλα αυτά τα χρόνια προχώρησε και σε απολύσεις εργαζόμενων, (σε όσους δεν δέχτηκαν τις μειώσεις μισθών αλλά και σε άλλους).
Ταυτόχρονα η τρομοκρατία απέναντι στους εργαζομένους εντάθηκε, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο που δημιουργήθηκε επιχειρησιακό σωματείο (η εργοδοσία δεν το αναγνωρίζει), σε μία προσπάθεια της εργοδοσίας να εκφοβίσει όσους ήθελαν να εγγραφούν και να δραστηριοποιηθούν σε αυτό.
Πρόσφατα η εργοδοσία αποφάσισε να προχωρήσει σε νέες απολύσεις εργαζόμενων, προκειμένου «επωφεληθεί» από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, (voucher) που μόνο στόχο έχουν την ανακύκλωση της ανεργίας και την προσφορά τζάμπα εργατικού δυναμικού για τους εργοδότες. Παράλληλα θέλει να μεταφέρει μέρος των εργασιών της σε υπεργολάβους, προτρέποντας παράλληλα εργαζομένους να δουλέψουν με μπλοκάκι. Ήδη τις τελευταίες μέρες απέλυσε 4 εργαζομένους, ενώ ο αρχικός της στόχος της ήταν να προχωρήσει σε 11-12 απολύσεις.
Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αποτελεί εξαίρεση. Αναδεικνύει την επιθετικότητα των εργοδοτών, που αξιοποιούν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που θεσμοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια από όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα με τις διατάξεις των μνημονίων. Τους επιτρέπει να προχωρούν σε μειώσεις μισθών, απολύσεις, τρομοκρατία, καθώς και στην εφαρμογή προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με voucher. Η εργοδοσία θέλει φθηνούς και αναλώσιμους εργαζομένους χωρίς δικαιώματα και το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο για την ευέλικτη εργασία, της δίνει πολλές δυνατότητες για να το πετύχει.
Καταγγέλλουμε την εργοδοσία του εταιρείας «Τάκης Γ. Ζαριφόπουλος ΑΕ» Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στον αγώνα των εργαζομένων.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Καμιά απόλυση. Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων
• Να καταργηθούν όλες οι μορφές ευέλικτης και ελαστικής εργασίας απασχόλησης τώρα! Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης, των ενοικιαζόμενων, της αμοιβής με μπλοκάκι
• Aποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
• Αυξήσεις στους μισθούς
• Κάλυψη όλων των απωλειών
Καλούμε τα μέλη μας στη συγκέντρωση συμπαράστασης που καλούν οι απεργοί τη Δευτέρα 18/5 στις 3μ.μ. μπροστά στα γραφεία της εταιρείας (Δωδεκανήσου και Ικονίου. Αλσούπολη)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου